79 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών

Η 9η Μαΐου είναι η κόκκινη σημαία που ανεμίζει με το σφυροδρέπανο πάνω στο Ράιχσταγκ. Είναι ο στρατιώτης που την κρατά στη φωτογραφία και συμβολίζει όλους εκείνους που έδωσαν μάχη μέχρι θανάτου εναντίον του φασισμού. Είναι η ημέρα των λαών.

Γνωστή και ως ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών. Είναι ακόμη το τέλος του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, καθώς οι νεκροί στη διάρκειά του έφτασαν τα 50 εκατομμύρια. Είναι η μέρα που πέθανε ο ναζισμός.

Για να φτάσουμε όμως στη 9η Μαΐου, για να φτάσει να κυματίζει η σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ, έπρεπε να κερδηθεί πρώτα η τελευταία κρίσιμη μάχη. Η μάχη του Βερολίνου. Η μάχη της οποίας το τέλος θα έβρισκε τους ναζιστές καθολικά ηττημένους και την Ευρώπη ελεύθερη.

Στις 8 Μαΐου του 1945, τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης μπαίνουν στο Βερολίνο και ουσιαστικά δίνουν το καθοριστικό χτύπημα ήττας στο στρατό της ναζιστικής Γερμανίας. Η Σοβιετική Ένωση είναι η χώρα που ηγείται της επιχειρησιακής πλευράς της αντιφασιστικής νίκης αλλά το συμμαχικό αντιφασιστικό μέτωπο καθοδηγείται ταυτόχρονα, σε πολιτικό επίπεδο, τόσο από την Σοβιετική Ένωση όσο και από την Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ. υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Οι συζητήσεις είχαν εκκινήσει από το βράδυ της 8ης Μαίου.

Με την υπογραφή της συνθηκολόγησης η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε όλες τις ένοπλες δυνάμεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα που είχε στη κατοχή της. Το κείμενο συντάχθηκε στα ρωσικά, γερμανικά και αγγλικά και περιείχε 14 άρθρα. Η συνθηκολόγηση αποτέλεσε και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Ευρώπη να θέτει τους πρώτους στόχους για να μην έχουμε ποτέ ξανά παρόμοιο αιματοκύλισμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί